četvrtak, septembar 19, 2024
spot_imgspot_img

Top 5 ove nedelje

Čitaj još

Ulutaš sa šefom misije OEBS-a u Prištini o bezbednosnoj situaciji na KiM

Misija KFOR saopštila je juče da svaka odluka u vezi sa mostom mora biti doneta kroz politički dijalog i istakla da komandant te misije neće oklevati da reaguje na razvoj bezbednosne situacije

Komandant KFOR-a Ozkan Ulutaš razgovarao je juče sa šefom misije OEBS-a u Prištini Majklom Davenportom o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji na KiM i aktivnostima KFOR-a pod mandatom UN, saopštio je KFOR.

Kako se navodi, KFOR nastavlja da sprovodi svoj mandat zasnovan na Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244 i da doprinosi bezbednom okruženju i slobodi kretanja za sve ljude koji žive na Kosovu, u svakom trenutku i nepristrasno.

Tenzije na severu KiM podignute su zbog najave Prištine da će otvoriti glavni most na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, čemu se protive Beograd i Srbi, koji ističu da bi otvaranje mosta ugrozilo njihovu bezbednost.

Misija KFOR saopštila je juče da svaka odluka u vezi sa mostom mora biti doneta kroz politički dijalog i istakla da komandant te misije neće oklevati da reaguje na razvoj bezbednosne situacije.

Portparolka Evropske komisije Nabila Masrali izjavila je u utorak da je pitanje mosta deo dijaloga i da Evropska unija planira da „status mosta“ u Kosovskoj Mitrovici stavi na dnevni red narednog sastanka u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Istovremeno, Američki Stejt department saopštio je da ne podržava bilo kakve promene trenutnog statusa glavnog mosta na Ibru.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Izvor: TELEGRAF

Popularne vesti